Historien bag Mors Dag – Evighedsbuket

Historien bag Mors Dag

Mors dag er en dag til ære for moderskab. I Danmark finder Mors Dag sted søndag 9. maj i 2021. Mors Dag blev skabt af Anna Jarvis i 1908 og blev en officiel amerikansk helligdag i 1914. Traditionen til Mors Dag er at forkæle mødre med blomster, kort og andre gaver.

Ann Reeves Jarvis og Julia Ward Howe
Oprindelsen til mors dag i USA går tilbage til det 19. århundrede. I årene før borgerkrigen hjalp Ann Reeves Jarvis fra West Virginia med at starte "Mothers 'Day Work Clubs" for at lære lokale kvinder, hvordan man ordentligt tager sig af deres børn.

Disse klubber blev senere en samlende styrke i en region i landet, der stadig var delt på grund af borgerkrigen. I 1868 arrangerede Jarvis "Mødrenes venskabsdag", hvor mødre samledes med tidligere unionssoldater for at fremme forsoning.

En anden forløber for mors dag kom fra afskaffelses- og suffragetten Julia Ward Howe. I 1870 skrev Howe "Mother's Day Proclamation", et opfordring til handling, der bad mødre om at forene sig for at fremme verdensfreden. I 1873 kæmpede Howe for, at en "mors fredsdag" blev fejret hver 2. juni.

Andre tidlige morsdagspionerer er Juliet Calhoun Blakely, en aktivitetsaktivist, der inspirerede en lokal mors dag i Albion, Michigan, i 1870'erne. Duoen Mary Towles Sasseen og Frank Hering arbejdede i mellemtiden begge for at organisere en mødres dag i slutningen af ​​det 19. og det tidlige 20. århundrede. Nogle har endda kaldt Hering "far til mors dag."

Mors dag bliver til nationalferie
Den officielle morsdagsferie opstod i 1900'erne som et resultat af indsatsen fra Anna Jarvis, datter af Ann Reeves Jarvis. Efter sin mors død i 1905 udtænkte Anna Jarvis mors dag som en måde at ære de ofre, som mødre bragte for deres børn.

Efter at have fået økonomisk støtte fra en ejendom i Philadelphia, der hedder John Wanamaker, organiserede hun i maj 1908 den første officielle morsdagsfejring i en metodistisk kirke i Grafton, West Virginia. Samme dag deltog også tusinder af mennesker i en mors dag-begivenhed i en af ​​Wanamakers butikker i Philadelphia.

Efter succesen med sin første Mors Dag besluttede Jarvis - som forblev ugift og barnløs hele sit liv - at se sin ferie føjes til den nationale kalender. I argumenter for, at amerikanske helligdage var partisk mod mandlige bedrifter, startede hun en massiv brevskrivningskampagne til aviser og fremtrædende politikere, der opfordrede til vedtagelsen af ​​en særlig dag, der hedder moderskab.

I 1912 havde mange stater, byer og kirker vedtaget mors dag som en årlig ferie, og Jarvis havde oprettet Mother's Day International Association for at hjælpe med at fremme hendes sag. Hendes vedholdenhed betalte sig i 1914, da præsident Woodrow Wilson underskrev en foranstaltning, der officielt oprettede den anden søndag i maj som mors dag.

Jarvis og kommercialisering
Anna Jarvis havde oprindeligt opfattet mors dag som en dag med personlig fest mellem mødre og familier. Hendes version af dagen involverede at bære en hvid nellike som et badge og besøge sin mor eller deltage i gudstjenester. Men når først morsdagen blev en national helligdag, varede det ikke længe, ​​før blomsterhandlere, kortselskaber og andre købmænd udnyttede dens popularitet.

Mens Jarvis oprindeligt havde arbejdet med blomsterindustrien for at øge morsdags profil, var hun i 1920 blevet væmmet over, hvordan ferien var blevet kommercialiseret. Hun fordømte udad transformationen og opfordrede folk til at stoppe med at købe mors dag blomster, kort og slik.

Det synes vi nu ikke du skal lade være med. Mors Dag er en ganske særlig dag. En unik mulighed for at fortælle din mor, at du holder af hende.